Посещение на генералния директор на АЯЕ в България

09.09.2019 г.

По покана на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, на посещение в България миналата седмица бе генералният директор на Агенцията за ядрена енергия (АЯЕ) на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Уилям Магууд IV. На срещата с г-жа Петкова той е представил основните насоки в работата на агенцията, към която предстои да се присъедини и нашата страна. За постигане целите на Парижкото споразумение за климата е необходимо увеличаване на енергията от ВЕИ, задълбочаване на енергийната ефективност и двукратен ръст на ядрените мощности в света, показват анализи на АЯЕ. По думите на г-н Магууд, предизвикателство пред всяка страна е определянето на баланса между конвенционалната енергетика и възобновяемите източници.

На свой ред министър Петкова е запознала госта с работата на АЕЦ "Козлодуй" и успешно приключилите програми по удължаване живота на пети и шести блок на централата. Сред темите на разговора е била и възможността за изграждане на втора ядрена мощност в страната.

По мнение на г-н Магууд, проектът за АЕЦ "Белене" е допълнителна предпоставка за развитието на ядрената енергетика в България, която създава условия за сериозни инвестиции в цялата икономика на страната.

На 4 септември 2019 г. се навършиха 45 години от официалното откриване на АЕЦ „Козлодуй”. С въвеждането в експлоатация на първата не само в страната, а и в Югоизточна Европа атомна централа, през 1974 г. е поставено началото на ядрената енергетика в България.

Източник: МЕ, АЕЦ Козлодуй