Заключения от Изпълнителната асамблея на СЕС през 2014 г.

12.11.2014 г.

Изпълнителната асамблея на СЕС бе проведена миналия месец (20-24 октомври) в Картахена, Колумбия, с широката подкрепа от страна на членовете на СЕС и на повече от 700 присъстващи представители на правителства и частния сектор.

Срещата на върха на световните енергийни лидери се проведе на 23 октомври в рамките на Асамблеята. Тя се превърна в платформа за частния и публичния сектор за диалог по темите от енергийната трилема: енергийна сигурност, достъп до енергия и устойчивост. Председателят на СЕС Мари-Жозе Надо откри срещата и подчерта значението на регионалната интеграция. Според нея, във всички региони, било то Латинска Америка, Северна Америка, Европа или Азия, ефективните енергийни омбени са от ключово значение за сигурността и просперитета. Признавайки, че производството и потреблението на енергия е основен причинител на покачването на концентрацията на парникови газове, тя настоя бързо растящите икономики, за дсе възползват от възможностите, предлагани от новите технологии.

На 24 октомври, министри от Латинска Америка участваха в кръгла маса относно регионалната интеграция на сектора. Д-р Кристоф Фрай, генерален секретар на СЕС, заяви, че срещата е във важен момент за енергийния сектор и дискусиите са подпомогнали регионалната интеграция в Латинска Америка по отношение на изменението на климата и енергетиката.

Сред решенията, взети по време на Асамблеята, е това Абу Даби да е домакин на Световния енергиен конгрес през 2019 г. За първи път Конгресът ще се проведе в страна от Персийския залив.