Световен енергиен фокус, септември 2017 г.

08.09.2017 г.

Септемврийският брой на Световния енергиен фокус излиза непосредствено преди серията от важни срещи, които ще поставят енергийната реформа в Мексико и енергийния диалог за Северна Америка във фокуса на седмицата на „Диалози за бъдещето на енергетиката в Мексико 2017“. Световният енергиен съвет ще събере близо 100 министри и видни експерти от областта на енергетиката от цял свят по време на трите големи събития: Среща на върха на световните енергийни лидери, Регионален форум за Северна Америка и Работна среща, посветена на повишаването достъпа до устойчива енергия в селските райони на Латинска Америка и Карибския басейн.

В броя:

  • Изпълнителният директор на Федералната комисия по електроенергия на Мексико, Хейми Ернандес, разговаря със Световния енергиен фокус за влиянието и възможностите, които предоставя амбициозната енергийна реформа в Мексико и за нейното значение за страната и региона.
  • Уводната статия разглежда програмата на Австралийската столична територия (Канбера) за повишаване капацитета за съхранение на електроенергията, чрез широко разпространение на акумулаторни батерии за нуждите на домакинствата.
  • Мозамбик е държава, в която голяма част от населението няма достъп до електроенергийната мрежа. Нови инвестиции в природния газ и стратегия за повишаване потенциала за оползотворяване на водната енергия и възобновяемите енергийни източници целят постигане на 55% дял на възобновяемата енергия в производството на електроенергия в страната до 2030 г.
  • Развитието на вятърната енергия в Европа получи сериозен тласък с инсталираните през първата половина на 2017 г. 6,1 GW вятърни мощности; Шри Ланка си е поставила за цел през 2050 г. да произвежда цялата си електроенергия от възобновяеми източници; защо енергийният преход увеличава потреблението на минерали; авиационната дилема за развитието на алтернативни горива, въпреки ниските цени на петрола, са сред останалите новини от енергийния свят.

Вижте календара на събитията, организирани от Световния енергиен съвет, и не забравяйте да се регистрирате за участие в срещите на Изпълнителния орган през октомври в Лисабон.